Συμβουλές για τη σωστή εφαρμογή αντιηλιακών

Συμβουλές για τη σωστή εφαρμογή αντιηλιακών

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις Η.Π.Α, επηρεάζοντας 1 στους 5 Αμερικανούς πολίτες. Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος μπορούν να προληφθούν, προστατεύοντας το δέρμα από τις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου.
Ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι η αναζήτηση σκιάς, ο επαρκής προστατευτικός ρουχισμός και η εφαρμογή αντιηλιακού ευρέως φάσματος, ανθεκτκού στο νερό, με δείκτη προστασίας SPF 30 ή μεγαλύτερο.
Εντούτοις, σε πρόσφατη έρευνα της Αμερικάνικης Ακαδημίας Δερματολόγων (AAD), βρέθηκε ότι, δεν υπάρχει σωστή εφαρμογή του αντιηλιακού από όλους, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτοι στην επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Συμβουλές για τη σωστή χρήση των αντιηλιακών:

1. Μην αγνοείτε τις ετικέτες.

Υπάρχει πληθώρα αντιηλιακών στην αγορά και για την επαρκή προστασία συνιστάται η επιλογή αντιηλιακών ευρέως φάσματος, που είναι ανθεκτικά στο νερό και έχουν δείκτη προστασίας 30 ή υψηλότερο (αναγράφονται ως broad-spectrum, water-resistant, SPF 30).

2. Χρησιμοποείτε επαρκή ποσότητα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι εφαρμόζουν μόνο το 25-50% της συνιστώμενης ποσότητας αντιηλιακού. Εντούτοις, για την πλήρη κάλυψη όλου του σώματος, οι ενήλικες χρειάζονται σχεδόν τόση ποσότητα, όση να γεμίσει ένα σφηνοπότηρο. Εφαρμόστε αρκετό αντιηλιακό για να καλύψετε το δέρμα που δεν καλύπτεται από τα ρούχα. Εφαρμόστε το αντιηλιακό 15 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο, ανανεώστε κάθε 2 ώρες, μετά το κολύμπι ή μετά από εφίδρωση.

3. Μην εφαρμόζετε μόνο τις ηλιόλουστες ημέρες.

Μόνο ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων εφαρμόζει το αντιηλιακό τις συννεφιασμένες ημέρες. Όμως, ο ήλιος εκπέμπει επιβλαβείς UV ακτινοβολίες καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Ακόμη και τις συννεφιασμένες ημέρες, έως το 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) μπορεί να διαπεράσει το δέρμα. Για να προστατεύσετε το δέρμα σας και να μειώσετε τον κίδυνο για καρκίνο του δέρματος, εφαρμόστε αντιηλιακό κάθε φορά που είστε σε εξωτερικό χώρο, ακόμη και τις ημέρες που δεν είναι ηλιόλουστες.

4. Μη χρησιμοποιείτε παλιά αντιηλιακά.

Σύμφωνα με το FDA τα αντιηλιακά διατηρούν την ισχύ τους για 3 έτη. Απομακρύνετε τα αντιηλιακά που έχουν λήξει ή αν δεν είστε σίγουροι πόσο καιρό τα έχετε. Εαν αγοράσετε αντιηλιακό που δεν αναγράφει ημερομηνία λήξης, σημειώστε στη συσκευασία την ημερομηνία αγοράς, ώστε να γνωρίζετε πότε να το πετάξετε.

5. Μην αρκείστε μόνο στο αντιηλιακό.

Εφ’όσον κανένα αντιηλιακό δεν μπορεί να παρεμποδίσει 100% τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου, είναι σημαντικό να βρίσκετε σκιερό μέρος και να φοράτε προστατευτικό ρουχισμό, όπως ελαφρύ, μακρυμάνικο πουκάμισο, πλατύγυρο καπέλο και γυαλιά ηλίου με UV προστασία.
Το αντιηλιακό είναι το πιο σημαντικό προϊόν που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, καθώς προφυλάσσει από το ηλιακό έγκαυμα, τον καρκίνο του δέρματος και την πρώιμη γήρανση του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των ρυτίδων και των γεροντικών κηλίδων.
Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την επιλογή αντιηλιακού για εσάς ή την οικογένειά σας, συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας.