ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΧΕΡΙΩΝ ΕΝ ΜΕΣΩ COVID 19

Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων από τον ιό COVID-19 αυξάνεται, οι επαγγελματίες υγείας συνιστούν το σχολαστικό και συχνό πλύσιμο των χεριών.

Η σωστή και συχνή υγιεινή των χεριών είναι κομβικής σημασίας στην προσπάθεια αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού. Εντούτοις, μια συχνή παρενέργεια είναι η ξηρότητα του δέρματος, που μπορεί να συνοδεύεται από απολέπιση, κνησμό, ρωγμές ή ακόμη και αιμορραγία, καθιστώντας το δέρμα πιο επιρρεπές σε μικρόβια.
Υπάρχουν , λοιπόν, απλές προφυλάξεις που μπορούν να ληφθούν, ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική ξηρότητα, λόγω του αναγκαίου συνεχούς πλυσίματος.

1. Πλύνετε τα χέρια σας με χλιαρό νερό. Πλύνετε με σαπούνι και νερό, τουλάχιστον για 20sec, δώστε έμφαση και ανάμεσα από τα δάχτυλα και γύρω από τα νύχια. Πλύνετε πάντα τα χέρια σας μετά από τη χρήση τουαλέτας, μετά από την επίσκεψη σε δημόσιο χώρο, μετά από βήχα, φτέρνισμα ή αν φυσήξετε τη μύτη σας.

2. Ενυδατώστε τα χέρια σας αμέσως μετά το πλύσιμο. Η ενυδάτωση, ενώ τα χέρια σας είναι ελαφρώς υγρά, βοηθά στο να συγκρατείται η υγρασία στο δέρμα σας. Πλύνετε τα χέρια σας, στεγνώστε τα και εφαρμόστε ενυδατική κρέμα στο μέγεθος μπιζελιού σε όλο το χέρι σας. Εφαρμόστε το προϊόν και ανάμεσα στα δάχτυλα, καθώς η περιοχή είναι επιρρεπής στην ξηρότητα και σε ρωγμές.

3. Χρησιμοποιείστε ενυδατικές κρέμες που περιέχουν petrolatum (πχ βαζελίνη) ή mineral oil (ορυκτέλαιο). Βεβαιωθείτε οτι οι ενυδατικές κρέμες ή αλοιφές είναι χωρίς αρώματα, χωρίς χρωστικές, καθώς αυτές είναι λιγότερο ερεθιστικές. Αν χρειάζεστε επιπλέον ανακούφιση για το ξηρό δέρμα, εφαρμόστε βαζελίνη πριν τον ύπνο.

4. Eάν δεν είναι διαθέσιμα σαπούνι και νερό, χρησιμοποιείστε αντισηπτικό χεριών και στη συνέχεια ενυδατική κρέμα. Το CDC προτείνει τη χρήση αντισηπτικού χεριών που να περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοολ, ώστε να εξουδετερώνει αποτελεσματικά τα μικρόβια. Όταν στεγνώσει το αντισηπτικό, είναι σημαντικό να ενυδατώσετε τα χέρια σας μετά, ώστε να διατηρηθεί η υγρασία του δέρματος. Βεβαιωθείτε ότι, έχει στεγνώσει εντελώς το αντισηπτικό πριν χρησιμοποιήσετε ενυδατική κρέμα.
Θυμηθείτε πως, ακόμη και αν τα χέρια σας είναι ξηρά, συνεχίστε να τα πλένετε σχολαστικά, ώστε να απομακρυνθούν βακτήρια και ιοί.

Εάν το δέρμα σας εξακολουθεί να είναι ξηρό, συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας, για τη σωστή διάγνωση.
Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον ιό COVID-19 συμβουλευτείτε το δικτυακό τόπο του CDC: cdc.gov/coronavirus.
Βιβλιογραφία:
American Academy of Dermatology